Jadłospis




Powrót do strony świetlicy

Powrót do strony SP5


Jadłospis 17.06.-18.06.2019r.

PONIEDZIAŁEK

  • Łazanki
  • Nektaryna
  • kompot
  • Alergeny: 1,3,7,9

    WTOREK

  • Kapuśniak z ziemniakami i kięłbasą
  • Chleb
  • Jajko
  • Alergeny: 1,7,9



  • UWAGA!! W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki szkolne Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia, tj.

    Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji

  • 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne
  • 2. Skorupiaki i produkty pochodne
  • 3. Jaja i produkty pochodne
  • 4. Ryby i produkty pochodne
  • 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
  • 6. Soja i produkty pochodne
  • 7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
  • 8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamie a także produkty pochodne
  • 9. Seler i produkty pochodne
  • 10. Gorczyca i produkty pochodne
  • 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  • 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/litr
  • 13. Łubin i produkty pochodne
  • 14. Mięczaki i produkty pochodne

    Smacznego!